maanantai 1. marraskuuta 2010

Halloweenin herkkuja





Kamera on taas kotona ja käytössä, joten piti vähän dokumentoida halloweenherkutteluja. Tarjolla silmämunakeksejä, mutaista matokakkua vihreän vaahdon kera tarjoiltuna, hirmuisten hämähäkkien suojelemia muffinsseja ja mustaa maustekakkua. Koristeet tulivat mummulasta, pikkuveljeni armollisesti antoi omansa pientä ilahduttamaan. Noitapuku olisi ollut kiva tehdä itse, mutta koska nyt en ole ollut erityisen hyvässä ompeluvireessä, se haettiin Tiimarista. Mukavaa oli ja herkut hävisivät epämääräisestä ulkonäöstään huolimatta.

Tiedän kyllä, että moni paheksuu Halloween-juhlien tuloa Suomeen. Itse en ole varma, miten suhtaudun tuon trick and treat -perinteen saapumiseen. Se ovelta ovelle kerjääminen voisi ihan hyvin jäädä väliin. Mutta hirviöjutut ja naamiaispuvut ovat aina kivoja ja minä olen niin lapsellinen, että nautin suunnattomasti ällöjuttujen kehittelemisestä ja leipomisesta. Vaikka sitten Halloweenin varjolla. Voisihan tuota vanhaa vuodenvaihteen aikaa alkaa kutsua jollain muulla nimellä, jos anglosaksinen halloween ei miellytä. Samankaltaista vuodenvaihteen juhlaa täälläkin kun oikeasti on vietetty. Leikkiminen (ja pelotaville jutuille nauraminen) ei liene kamalan vaarallista täälläkään. Pyhäinmiesten päivä on niin kristillisesti värittynyt ja totinen juhlapäivä, että ihan sen tiukkaan yhteyteen olisi vaikea kuvitella enempiä karnevaalimeinikejä ja tai hassutteluja, joten Halloween saattaa olla ihan hyvä pieni pakanallinen piristys syksyn synkkyyteen. Niin muuten, missähän muualla edes on näin loisteliaan ankeaa ja pimeää aikaa tarjolla hirviöleikkejä ajatellen?

Niin ja lopuksi vielä on pakko laittaa iloksenne tuon mutakakun ohje. Se nimittäin oli h y v ä ä. Ohje muokattu hyvin vähähiilarisesta versiosta (kiitokset Sannalle siitä).

200 g tummaa suklaata
200 g margariinia tai voita
5 munaa
1 dl sokeria
2 rkl jauhoja (mantelijauhoa, gluteenittomia tai vehnäjauhoja)

Sulata suklaa margariinin kanssa mikrossa (tai varovasti hellalla). Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa joukkoon munat yksi kerrallaan voimakkaasti ja lisää sitten sokeri ja vatkaa se voimalla taikinaan. Lisää jauhot ja vatkaa seos tasaiseksi. Paista rasvatussa irtopohjavuoassa  200 asteessa  10-15 minuuttia. Minä laitan vielä (irtopohja)vuoan pohjalle leivinpaperin ennen voitelua irrottamisen helpottamiseksi ja siirrän kakun sen avulla.Kakku saa jäädä hyvin löysäksi keskeltä. Sen kannattaa antaa jäähtyä rauhassa jonkin aikaa ennenkuin edes yrittää irroittaa sitä. 

Halloweenina koristeeksi voi muotoilla pikaisesti mikrossa käytetyistä Omareista matoja, mutta normaalisti lisukeeksi käy ihan kermavaahtonokare tai pallo jäätelöä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti