sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Kevätkaihoa ja kaunista (?) piirasta


Päivän kaunistuksia. No, ainakin kukat. Iltapäivällä iski hirmuinen tarve leipoa tuollainen akuankkamainen umpipiiras kasvistäytteellä, joten leivoin. Ja siitä tuli hyvä. Isompi tyttö auttoi köhimisen väliaikoina voitelussa ja koristelussa. Seuraava akuankkapiiras voisi olla makeaa mallia ja esimerkiksi raparperilla täytetty. Raparperit ovat viikonlopun aikana luvalla sanoen röyhähtäneet.

Umpinainen kasvispiiras:

Taikina 
4,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
150 g margariinia
suolaa
n. 1,5 dl kylmää vettä.

Nypi jauhot ja margariini sekaisin ja lisää vettä tarpeen mukaan niin, että taikinasta muodostuu pallo. Kääri taikina muoviin ja laita se jääkaappiin vetäytymään sillä aikaa kun teet täytteen.

Täyte
1 valtava, jauhoinen peruna
2 isoa porkkanaa
1 paprika
1 parsakaali
2 valkosipulinkynttä
timjamia    \
basilikaa     Yhteensä n ruokalusikallinen
rosmariinia /
n 1 tl kasvisliemijauhetta 
suolaa
pippuria
öljyä
vettä
purkki kookoskermaa
1 muna

Kuutioi peruna n. sentin kuutioiksi. Viipaloi porkkana esim perunankuorimaveitsellä ohuiksi levyiksi ja pilko ne pieniksi suikaleiksi. Silppua valkosipuli. Kuutio paprika, irroita parsakaalista kukinnot, kuori varsi ja kuutioi se. Kuumenna öljy pannulla. Kuullota perunoita ja porkkanoita valkosipulin ja yrttien kanssa pannulla. Lisää paprika ja parsakaalin varret ja vajaa dl vettä ja kasvisliemijauhe. Anna hautua kymmenisen minuuttia. Lisää parsakaalin nuput ja vettä tarvittaessa ja anna niiden kypsyä muutaman minuutin ajan. Lisää kookoskerma ja mausteet ja anna jäähtyä heteken aikaa. Lisää muna.

Jaa taikin kahteen osaan, joista toinen on vähän isompi. Kauli isompi osa voideltuun vuokaan sopivaksi ja lisää jonkin verran jäähtynyt täyte. Kauli lopputaikina kanneksi ja painele reunat kiini kaulimella. Samalla irtoaa ylimääräinen taikina, josta voi tehdä piiraaseen koristeita. Voitele halutessasi munalla ja paista 200 asteessa n 40 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. Ihania juttuja sulla täällä! Toimintapäivän kuvat on kauniita ja piirakka näyttää herkulta. Eikö vaan olekin ihmeellistä, miten pienenä kaikki näyttää niin suurelta ja erilaiselta kun taas aikuisena kaikki tuntuu kutistuneen tai kasvaneen hurjasti. Suhteessa omaan kokoon maailma näyttää erilaiselta :O)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Ne lapsuuden vuoren kokoiset kiipilykivetkin ovat kummasti kutistuneet... ;)

      Poista