sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Pubiruokaa




Menee taas keittiöelämän puolelle, mutta menköön. 

Totesin, että Ramsayn Pubiruokaa-kirja kuuluu oikeasti niihin hyvin inspiroiviin keittokirjoihin. Sinänsä tämä on peräti outoa, koska minä olen kala- ja äyriäisallergikko ja kasvissyöjä ja kirja keskittyy lähinnä liharuokin ja mereneläviin, mutta viis siitä. Luen innoissani ja päässä tapahtuu reseptejä lukiessa ja kuvia katselessa, se lienee tärkeintä. Lukiessa mieleen tuli Mark Sargeantin joskus Market Kitchenissä valmistama, ihana linssi-kasvispata, johon tuli skonsseja päälle. Kirjassa oli aiheesta lihaversio, mutta tuo kasvispata on ihan huikean hyvää, etenkin ne skonssit siinä pinnalla. Joten sitä söimme päivälliseksi. Löytyy kirjasta myös ihan kasvisruokakin, sellainen, jota on pakko kokeilla: Kesäkurpitsakeitto, jonka ainekset paahdetaan uunissa. Kuulostaa ihan järjettömän hyvältä.

Valon päivän kunniaksi piti leipoakin. Tein suklaa-kirsikkamuffinsseja, joista tuli parempia kuin hyviä. Teen toistekin. Pakkasessa on edelleen kirsikoita ja niitä olisi hyvä vähitellen hävittää sieltä. 

Teenköhän minä jo ensi viikolla muutakin kuin luen, kudon ja kokkaan?

Kasvispata

4-5 perunaa isohkoina palasina
2 porkkanaa viipaleina
paprika kuutioina
2 vartta selleriä kuutioina
1 dl huuhdottuja, punaisia linssejä
öljyä
valkosipulin kynsi
1 prk paseerattua tomaattia, vettä
n 1 tl rosmariini, timjamia, kynteliä, savupaprikaa, kasvisliemijauhetta 
suolaa, pippuria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuumenna öljy padassa tai korkeareunaisella paistinpannulla. Lisää selleri ja porkkana ja kuullota hetki. Lisää valkosipuli silputtuna, yrtit ja paprikajauhe. Lisää joukkoon paprikakuutiot ja peruna ja kuullota. Lisää linssit ja tomaattisose ja reilusti nestettä. Lisää joukkoon suola ja pippuria ja kiehauta. Jos patasi on uuninkestävä, laita kansi päälle ja astia uuniin, jos ei, kaada ruoka uuninkestävään vuokaan ja peitä foliolla. Hauduta tunnin verran. Valmista tässä välissä skonssit:

Skonssit
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g margariinia
1 tl suolaa
1,5 dl riisimaitoa

Laita kuivat aineet kulhoon, lisää margariini ja nypi se jauhojen kanssa tasaiseksi muruseokseksi. Lisää riisimaito ja sekoita taikina. Vaivaa se kunnolla sekaisin, kauli n sentin vahvuiseksi levyksi ja ota esim. juomalasilla siitä skonsseja. Pyöräytä ylijäänyt taikina palloksi ja toista. Skonsseja tulee n 12 kpl taikinamäärästä.

Tarkista ovatko padan ainekset kypsiä ja lisää pinnalle skonssit. Paista vielä 20 min. uunissa, kunnes ne ovat ruskistuneet kauniiksi. Anna levätä 5 min. ennen tarjoilua.

6 kommenttia:

  1. Täytynee kokeilla kasvispataa, mutta odotan innolla tuota tomaatti-kesäkurpitsakeittoa. Kuulostaa hyvältä. Meillä puolestaan herkuteltiin tänään lasten leipomalla Mutakakulla. Nimestä tulee lapsuuden mutakuravelliämpärileikit mieleen, mutta onneksi tämä kakku oli paremman makuinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin odotan minäkin. :D Pitää joku päivä järkyttää kesäkurpitsaa vihaavat lapseni. ;) Ja oi, mutakakku on kyllä ihanaa. Nam.

      Poista
  2. Mitäpä sitä talvella muuta kaipaa kuin kutomista, lukemista ja kokkailua. Kotoisia puuhia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä juri muuta. Tosin saattaapi olla ohjelmassa jotain ihan muuta. Toivotaan, että ei kuitenkaan... :/

      Poista
  3. Tarviiko sun muuta tehdäkään, tuohan kuulostaa unelmatriolta :) Mä mietin, että mikä muffinssilihapata sulla on siellä porisemassa.. mua kyllä houkuttaa myös tuo paahdettu kesäkurpitsakeittohässäkkä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää raportoida, kun saan riittävästi kirsikkatomaatteja kotiin asti. ;)

      Poista