tiistai 14. helmikuuta 2012

Ystävänpäiväsukkien ohje

Mä yritän saada kokoon sukkaohjeen, mallin kokeilu omalla vastuulla... ;)

Ensin selitykset kaavioon:
- nurin
I oikein
0 langankierto
/ kaksi oikein yhteen
\ nosta silmukka, kudo seuraava oikein, vedä nostettu s neulotun yli.

Silmukkaluku on neljällä jaollinen, kaksi ekaa kerrosta markkeeraavat ihan sukan suun joustinneuletta, josta pitsineule jatkuu oikeilla silmukoilla.


Noihin sukkiin käytin suunnilleen Nallen vahvuista lankaa, puikot 2,5. Kannattaa ottaa huomioon, että minulla on melkoisen löysä käsiala. Sukat tein n. 32 numeron jalkaan sopiviksi.

Luo 44 silmukkaa niin, että 1. ja 4. puikolle tulee 11 s, 2. puikolle 12 s ja 3. 10 s. Yhdistä renkaaksi ja aloita joustin yhdellä nurjalla silmukalla. (Tämä kannattaa uskoa, koska muuten jalkuinosan päällipuolen pitsineule ei asetu kauniisti) Jos silmukkalukuja säätää, se tehdään niin, että 2. puikolla joustin alkaa nurjilla ja 3. puikolla se loppuu nurjiin.

Kudo 2o 2n -joustinta kymmenen kerrosta ja aloita pitsineule oikeilla silmukoilla:

1. krs:  1n * lk, nosta s, neulo seur s, vedä nostettu neulotun yli, 2n* jatka *-* kerroksen loppuun ja vielä 1 n.
2 krs: joustinta
3. krs: 1n * kaksi o yhteen, lk, kaksi n* jatkoa *-* krs loppuun ja se viimeinen 1 n.
4 krs: joustinta.

Jatka näitä neljää kerrosta haluamasi varren pituus. Neulo varren viimeisen kerroksen jälkeen ykköspuikon silmukat (joustinta) neljännelle puikolle ja aloita kantapää sileää neuletta. Kudo nurjat kerrokset nurin ja tee oikeilla vahvistettua kantapäätä eli nosta joka toinen silmukka kutomatta. Seuraavalla oikealla tee nostot eri kohdissa kuin edellisellä krs. Jatka niin pitkään, että lapun sivussa on 12 silmukkalenkkiä (huom. lapun kerrosten ensimmäiset silmukat nostetaan, ei kudota).

Aloita kannan tekeminen, kudo o kunnes puikolla on 8 s, 2 o yhteen, käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka ja kudo 6 n, seuraavat n yhteen. Käännä työ, nosta ensimmäinen s, kudo 6 o, seuraavat o yhteen. Käännä työ, nosta 1. s, 6 o, 2 n yhteen jne kunnes sivusilmukat on hävitetty. Kudo vielä kerran kantalapun silmukat oikein, poimi kantalapun reunasta 13 s puikolle ja kudo o. Jatka puikoilla 2 ja 3  pitsineuletta. Poimi taas 13 s lapun reunasta, kudo ne o ja samalle puikolle kantalapun silmukoista puolet eli 4 s. Nyt 1. ja 4. puikolla on 17 s.

Aloita kiilakavennukset eli kudo joka toinen krs. 1. puikon lopussa kaksi o yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Jatka sukan pohjassa oikeaa neuletta ja kavennuksia kunnes näillä puikoilla on 10 s (koko työssä siis 42 s), päällipuolella jatkuu pitsineule..

Jatka jalkaterän pituus sopivaksi (suunnilleen pikkuvarpaan yli) ja kudo yksi kerros oikein (kärki tehdään sileää neuletta). Tee ensimmäiset kiilakavennukset vain puikoilla 2 ja 3, ja siirrä 2 puikolta silmukka 3 puikolle (joka puikolla siis nyt 10s). Jatkossa siis joka toisella kerroksella puikon 1 ja 3 lopussa kaksi o yhteen ja puikkojen 2 ja 4 alussa ylivetokavennus, kunnes puikoilla on 4 s. Jatka kaventamista joka kerroksella. Kun jokaisella puikolla on jäljellä 2 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden lävitse.

Jotta puuh... Elämäni ensimmäinen sukkaohje. Mä oikeasti luulin, että netistä  löytyisi helposti tälläisten perussukkien ohje, mutta väärinpä kuvittelin. ;) Toivottavasti ohje on edes suunnilleen ymmärrettävissä ja virheetön. Saa kysyä ja kertoa, jos on jotain korjattavaa.Mukavaa ystävänpäivää ystävät!

7 kommenttia:

 1. Taidan testata tuota neulepintaa seuraavassa sukkaparissa. Sen verran kauniit ovat nuo sukat.

  VastaaPoista
 2. Kiitos. :) Toi on siitäkin kiva pitsineulemalli, että sen todellakin oppii tekemään vaikka silmät kiinni.

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Tää pääsee testiin heti..hmm..kun nuo ja nuo on valmiit ;) Kiitos Kati kun olet olemassa <3

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kun sanoit noin kauniisti. :) Ja kiitos itsellesikin.

  VastaaPoista
 5. Niin hienot!! <3 Oot taitava!! Hyvää ystävänpäivää! <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos Johanna ja sitä samaa (vähän hämäläisittäin).

  VastaaPoista
 7. Ihanat sukat olet tehnyt. Menee testattavaksi seuraaviin sukkiin.

  VastaaPoista