sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Kakkuja edelleen eli syntymäpäiväjuhlintaa vol 2

Eilen oli sitten synttärien osuus nro 2 ja piti olla rauhallisempaa. Unohtui, että illasta saapui taas siskon hurmaava riiviökoira ja rauhallisuudesta ei terrierinpennun kanssa tunnetusti ole tietoakaan. Ihana höppänä, jota tuo minun ihana höppänäni tykkää kovasti leikittää ja molemmilla on hillittömän hauskaa.

Tässä neidon synttärikakku. Heloukiti kakkukuva teki temput ja kiti oli yön aikana ilmeisesti nautiskellut jääkaapin antimia, koskapa näytti lihoneen. No, kelpasi tuo neidille vähän soikeanakin.

Kakku oli luontaisesti gluteeniton, täytteenä marjarahkaa, ja kuorrutettu ja koristeltu sokerimassalla ja buttercreamilla. Vasemmalla vieressä taas näkyy vähän laitaa ihanaisesta suklaakakusta, jonka ohjeen ajattelin synttäribonuksena jakaa laajemmallekin. Itse olen saanut sen siskoltani, joka on sen jostain, mistä lie, bongannut...

Luontaisesti gluteeniton suklaakakku

3 dl sokeria
4 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoa (Esim Semperin hienoa Finmixiä)
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 munaa
150 g sulatettua marg
3/4 dl mitä vaan maitoa (tai vettä tai mehua)
3/4 dl kiehuvaa vettä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään
2. Vatkaa munat kevyeksi vaahdoksi eri kulhossa
3. Lisää kuivien aineiden joukkoon sulatettu margariini,munavaahto, maito ja kiehuva vesi
4. Sekoita taikina tasaiseksi
5. Kaada taikina voideltuun ja jauhoitettuun vuokaan (halkaisija n. 24 cm)
6. Paista 175 asteisessa uunissa noin 30-45 min kypsäksi.

Täyte: Tällä kertaa täytin kakun buttercreamilla ja Pilttipurkillisella aprikoosimarmelaladilla. Kakku oli sen verran matala, että halkaisin sen vain kerran.

Buttercream (kiitti Jomppu)

100g voita tai margariinia
n 250 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl kuumaa vettä

Vatkaa aineet tasaiseksi massaksi. Jos se tuntuu liian löysältä, lisää sokeria. Seosta voi levittää, pursottaa tms. Tuosta pienestä määrästä tulee täyte kakkuun, kaksinkertaisella annoksella varmaan jo kuorruttaakin sen. Niin ja buttercreamhan kovettuu kevyesti vähitellen.

Kuorrutukseksi sulatin 50 g margariinia ja sen joukkoon levyllisen eli 125 g Lidlin 71% suklaata. 100 g olisi kyllä riittänyt hyvin. Tuolla rasva-suklaasuhteella saa mukavan ohuen kuorrutuksen, jota saa edelleen leikattua, vaikka se vähän kovettuukin.

Tänään sain lopulta korjattua yrtit kuivumaan talvea varten. Rosmariini pitää vielä ruukuttaa ja viedä vanhalle saunalle. Jospa se selviäsi siellä talvesta pelargonioitten seurassa.

Ja tämän päivän kakuntekele on omenoista ja karhunvatukoista tehty keikauskakku. kaneliomenat alkavat vihdoin olla kunnolla kypsiä ja karhunvatukoitakin oli pensaassa yllättävän paljon. Itsehän minä en tuosta kakusta saa kuin tekemisen ilon, mutta viis siitä, leipominenkin on ihan mukavaa.

Mutta nyt lienee aika sirtyä vaihteeksi nauttimaan ihanasta, aurinkoisesta syysillasta ihan ulos asti. Jospa se rosmariini ruukuttuisi, tytön saama köynnös kaivautuisi maahan ja minä saisin muuten vaan raitista ilmaa.

Kiva kun kävitte synttäreillä!

3 kommenttia:

  1. Hei, onnea neidille näin jälkikäteen! Tänään huomasin teidän juhlineen! 5v, eikö niin ? Minä olen taustaillut saamatta väsymykseltäni kirjoitettua mitään, sumussa töissä vietetyt oman esimiehen lomaviikot ovat kuitenkin nyt takana ja selvisin hengissä ylimääräisestä kuormasta ja tuuraustehtävistä. Sun sateenkaarikuvat olivat tosi hienoja, ja neidon huoneestakin on tullut tosi viihtyisä.

    VastaaPoista
  2. Annika vieläkin21.9.2009 klo 23.50

    Ei, kuvien kynttilöiden laskenta antaa kuitenkin tulokseksi neljä... ;).

    VastaaPoista
  3. Juu, neljä kynttilää oli kakussa. ;)Sankari kiittää.

    Hyvä, jos työstressi vähitellen helpottaa, ei ole kivaa, jos työ vie ihan kaiken ylimääräisenkin energian. No, kunhan ei sentään aina.

    VastaaPoista