perjantai 18. lokakuuta 2013

Tutkiskelua


Aikamoinen kuutamo möllötti taivaalla alkuillasta. Saaren kärjestä siitä sai jopa kuvia ilman yletöntä risukkoa sekoittamassa kuun maisemaa.

Meillä on vietetty syyslomaa sillä tavalla perinteisesti eli sairastamalla. Iso tyttö onneksi ehti heti loman aluksi kavereille yökylään ennenkuin kurku alkoi ilmoitella itsestään. Minä podin alkulomasta jonkinmoista vatsatautia ja pienempi neiti valuttaa edelleen räkää. Jotta kotona olemme viihtyneet.

Olen sitten hyödyntänyt toipilasaikaa ja kotoilua istumalla nenä kiinni tietokoneessa vanhoja kirkonkirjoja ja muita netin arkistoja tutkien. Jotenkin suvun historia alkaa ikää myöden kiinnostaa enemmän ja enemmän. Isäni äidin puolelta sitä onkin jo aika ansiokkaasti tutkittu, mutta äidinäidin puoli on vähän enemmän hämärän peitossa. Aluksi tuntui, että kovin laihaksi jää anti tälläkin kertaa, mutta yhtäkkiä alkoi tausta avautua hiukan enemmän. 

Aika uskomatonta, miten paljon pelkät kirkonkirjan merkinnät paljastavat ihmisten elämästä. Näkee muuttoja, syntymiä, kuolemaa, kuolinsyitä. Eniten löysin tietoja mummuni isomummusta. Jotenkin se, miten monta lasta hän synnytti ja miten monta niistä hautasi, järkytti. Aiemmin lasten kuolemat vain taisivat kuulua enemmän osana elämään, vaikka surua jokaisen pienen kuolema varmasti silloinkin aiheutti. Ehkä ajattelu vain oli erilaista; seuraava lapsi nimettiin samalla nimellä kuin se menetetty. Elämä jatkui, koska sen oli jatkuttava. 

Aika surullista on noita vanhoja kirjoituksia lukiessa lukea myös se, miten painokkaasti se, että lapsi on syntynyt avioliiton ulkopuolella, on pitänyt merkitä. Alleviivaten vielä usein. Silti moinen ei tuntunut olevan edes erityisen harvinaista, ilmeisen paheksuttua vain, ainakin tietyissä piireissä. Minkähän takia suomen kielessä on pitänyt vielä käyttää jo rumalta kuulostavaa sanaa "äpärä", ruotsin oäkta on paljon ystävällisemmältä kalskahtava?

4 kommenttia:

 1. Kuutamo on upea! Kävin just äsken vähän ulkona tuulia haistelemassa:)
  Meillä on Epulla kummi, Heikki (65v) jonka isoveli Heikki kuoli vuotta aikaisemmin kun tämä kummimme syntyi. Aika kamalaa käydä hautausmaalla kun appiukon haudan vieressä se 1. Heikin hauta kun näillä veljeksillä samat toisetkin nimet...
  Meillä on aina samankaltaiset lomat teijän kanssa...

  VastaaPoista
 2. Meilläkin mummu aina muistelee ensimmäistä pikkusisko Lailaa, joka kuoli vauvana. Toinen jäi henkiin, mutta jotenkin itseänikin on aina mietityttänyt, miltä tuntuisi elää tavallaan toisena yrityksenä...

  Ja juu, eipä tarvitse kamalasti lomia suunnitella. Kyllä niille aina ohjelmaa ilmaantuu. ;)

  VastaaPoista
 3. Upeat kuvat! Minäkin katsoin eilen, että tuota kuuta olisi kuvattava. Jäi vähän ajatuksen asteelle. :/

  Hei en tiennytkään, että kirkonkirjoja voi katsoa netistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänäänkin olisi ollut ihan mieletön kuutamo. Mutkun piti mennä saunaan. ;)

   Juu, on niitä jo jonkin aikaa voinut tutkia, muutamassakin arkistossa. Sukuhistoria ja genealogia taisivat viedä sanoina perille. Niin ja Hiski-tietokanta. Mielenkiintoista monessakin suhteessa.

   Poista