perjantai 14. marraskuuta 2014

Elämme mielenkiintoisia aikoja eikä se tälläkään kertaa ole mitekään yksioikoisen miellyttävä olotila. Koko syksyn on ihmetelty oireiluja, niistämisiä, punaisia silmiä, antibioottikuureja, näköhäiriöitä ym. hauskaa lähikoulun oppilailla ja eilen tilanne huipentui ilmoitukseen koulun sulkemisesta ja tilanteen tutkimisesta. Aikaahan tositoimiin vielä menee, parakit on saatava jostain ja muutakin järjesteltävää lienee, mutta onhan tämä oikeasti helpotus, kun lopultakin asian suhteen tehdään jotain ihan vakavissaan. (Ainakin haluan uskoa niin.) Työterveyshuolto tosin ei tainnut jättää kaupungille enää kovin montaa vaihtoehtoa. Henkilökunnasta kun niin moni oireili pahasti.

Sinänsä tuo kertoo jonkin verran Suomen kuntien asenteesta sisäilmaoireiluihin. Siihen asti, kun pahimmat oireilijat olivat lapsia, oikeastaan ketään ei kiinnostanut kamalasti. Sitten kun aikuiset alkoivat sairastella tosissaan, alkoi tapahtua. Tässä kunnassa tosin työterveyshuollolla taitaa olla jo melko lailla nollatoleranssi käytössä, sisäilmaongelmat ovat noin lievästi sanoen räjähtäneet käsiin. 

Surettaa kovasti tuon pienen, ihanan lähikoulumme takia. Se on kuitenkin ollut tämän kylän ensimmäinen yleinen koulu. Luulen, että vaarini isommat sisarukset ovat käyneet sitä jo melkein sata vuotta sitten. Rakennus on kaunis, mutta jossain vaiheessa jotain on mennyt pieleen. Toivottavasti tutkimuksissa selviää mitä, ja toivottavasti vika on korjattavissa kohtuuvaivalla ja -rahalla. Jos se ei ole, kunnan talouskurimus ei ainakaan helpota. Joidenkin ihmisten kommentteja olen ihmetellyt kovasti. Ihan jo pragmaattiselta kannalta katsoen, pieni korjaus on aika paljon pienempi juttu kuin esim. kokonaan uusi rakennus jonnekin, joka sekin olisi pakollinen investointi, koska tämän koulun oppilaat eivät vain mahdu siihen toiseen kouluun, joka ylläripylläri toimii parakeissa, koska koulu jouduttiin remontoimaan pahojen mikrobivaurioiden takia kokonaan. 

Välillä mietityttää, että mikä tämän maan rakentamisessa ja remontoinnissa on vikana, kun rakennus toisensa jälkeen paljastuu ainakin käyttö- jos ei vallan korjauskelvottomaksi?

2 kommenttia:

  1. Se on hyvä, että jotain sentään tapahtuu. Kohta on muuten joka lapsella (ja opella) astma! Tsemppiä sairastuvalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä ja onneksi tämän koulun kohdalla reagoidaan sentään suht. nopsaan eikä odoteta vuosikausia, että noita tosi vakavasti sairastuneita olisi talo täynnä. Sekin kun täällä on nähty muutamassa kohteessa, pahiten toisessa koulussa.

      Poista