lauantai 20. lokakuuta 2012
Kaivoin joriinit ja gladiolukset maasta odottamaan ensi kevättä. Mies siivoili kellaria, aika kamalasti olisi sitä hommaa odottamassa. Minä haaveilen siitä, että joskus saisin kellariin edes hillokellarin. Ihan hirmuisissa ja kauaskantoisissa unelmissa siintää puusauna ja kodinhoitohuone. Taitavat jäädä unelmiksi, yläkerrassa riittänee tekemistä ihan riittävästi meidän elinajaksemme. Kunhan saisimme edes perattua kellaria täyttävän tavarapaljouden jotakuinkin järkevään mittakaavaan. Nyt se ahdistaa jo ajatuksenakin.

Iltapäivällä muistin, että minun piti tehdä päivälliseksi pitsaa. Kello oli jo niin paljon, että hiivataikina ei olisi ehtinyt mitenkään nousta kunnolla. Mietin hetken ja päätin tehdä pohjan teeleipätaikinan tapaiseksi, nypin jauhoihin margariinia ja lisäsin veden myöhemmin. Tuli oikeasti aika hyvää, ei perinteistä pitsaa, mutta toimi. Meille maidottomille (Silakka ja minä) leivoin umpinaisen piiraan ja laitoin täytteiden kruunuksi vielä kanamunan. Isompi tyttö kehui tekeleeni maasta taivaaseen ja pienempikin söi (etenkin taikinaa) suurella innolla.

Piirastaikina pitsantapaiselle

5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa
100 g margariinia
1,5 - 2 dl kylmää vettä

Laita kuivat aineet kulhoon ja lisää margariini. Nypi murumaiseksi seokseksi ja lisää aluksi 1,5 dl vettä. Sekoittele taikinaksi ja lisää vettä tarvittaessa. Vaivaa kevyesti tasaiseksi taikinaksi. Kauli hyvin ohueksi pohjaksi joko avopiiraalle tai taitettavalle mallille. Täytä ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Tällä kertaa täytteenä oli kinkkua, paseerattua tomaattia, kesäkurpitsaa ohuina siivuina, paprikaa kuutioina, säilykepersikkaa lohkoina, kermajuustoa ja mausteina timjamia, suolaa, basilikaa ja rosmariinia. Kasvisversio tietty miinus liha ja juusto. 

Illasta tuli tehtyä kardinaalimunaus. Intouduimme miehen kanssa putsaamaan liesituulettimen suodatinta. Ei siinä mitään, hyvähän se on puhdistaa vaan kun mokomaa ei saa puhdistettua, jollei irroita koko värkkiä paikaltaan. Ja kun sen kerran irroitti, piti kiinnittää huomiota siihen, että onpas se likainen. Mies intoutui vielä ruuvailemaan masiinaa lisää auki.Tämä oli jo major mistake. Älkää koskaan, toistan koskaan, avatko liesituuletinta. Siitä ei tule kuin paha mieli. Jos se ei enää ime, vaihtakaa uuteen. Siitä rasvan ja köhnän paljoudesta ei tule kuin ahdistus ja paha mieli. Liesituuletin yksinkertaisesti on esine, jota ei voi saada puhtaaksi... Yök.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti