torstai 24. tammikuuta 2013

Majoneesipostaus

Lauran pyynnöstä majoneesi ja miten minä sen teen for dummies. ;) Itse olen alkuperäisen ohjeen löytänyt joskus yhdestä keittokirjasta ja uskaltautunut tarttumaan toimeen.

Ihan perusasia on, että helpoimmalla pääsee, kun lähtee tekemään majoneesia huoneenlämpöisistä aineista. Jos otan munan ja sinapin suoraan jääkaapista, laitan keltuaisen ja sinapin kulhoon ja kulhon hetkeksi toiseen kulhon, jossa on lämmintä vettä. Öljyn eksaktia määrää on myös vaikea sanoa etukäteen, joskus majoneesi sakeutuu hyvinkin nopeasti, joskus öljyä kuluu enemmän. Hyvä käytännön vinkki on myös se, että laittaa kulhon märän pyyhkeen tai mun liukuesteen päälle, se helpottaa vatkaamista aika tavalla, kun kulho ei vaella ympäri pöytää..

Perusmajoneesi

tarvitaan:
1 keltuainen
n. 1 tl dijoninsinappia
1-3 dl rypsiöljyä (määrä selviää valmistaessa)
tippa viinietikkaa
suolaa
pippuria

Laita keltuainen ja sinappi kulhoon ja sekoita ne vispilällä. Aloita öljyn lisääminen ensin tippa kerallaan varovasti, sitten kun majoneesi alkaa paksuuntua vähän reippampaa tahtia ja koko ajan toisella kädellä vispaten. Valmis majoneesi on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää lopuksi suola, pippuri ja muutama tippa etikkaa.

Ja jokaisellahan käy joskus niin, että majoneesi ei sakeudukaan vaan päättä ryhtyä öljylitkuksi eli juoksettua. Vaan ei huolta, tilanne on helppo pelastaa: Laita toisen kulhoon keltuainen, sekoita se ja ala lisätä juoksettunutta seosta siihen ensin tippa kerrallaan, sitten yhtenäisempänä virtana. Lopussa todennäköisesti joutu lisämään myös pelkkää öljyä, mutta tittidiu, tuleepa enemmän herkullista kastiketta. ;)

Valmista majoneesiahan voi maustaa omien mieltymysten mukaan. Oma suosikkini on savupaprikamajoneesi, mutta yrtit yms. toimii vallan upeasti.

1 kommentti: